Mikulášský máslový závin
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 14 689 kJ / 3 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,46 g |
Tuky | 131,73 g |
Vláknina | 18,96 g |
Cholesterol | 631 mg |
Sodík | 1,82 g |
Sůl | 4,46 g |
Sacharidy | 495,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
KL = kávová lžička
Zdroj: Helenčino pečení - vánoční kouzlení
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 12. 2021 10:29
Tenkrokrát jsem každý obdélník navíc posypala skořicovým cukrem a bylo to ještě lepší, doporučuji
11. 2. 2020 13:22
casino: Jsou 4 ! A taky by vám packa neupadla, kdybyste buchtu pochválil a nenapsal jen O.K. ale, že to bylo jemné, jedlé , jestli tomu něco nechybělo a jiné! To obecenstvo zajímá, proto ten naštvanec nakonec! A, že prasknul, no! Žádný hrozivý tentonoc, pro naše žaludky, ta prasklina nebude. Je Grétově indifirentní, ekologická a enviromentálně přípustná.
11. 2. 2020 11:44
Veronika.Hrozna:
Pokusím se ignorovat těch vašich 7 vykřičníků a toho naštvaného smila v závěru...
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK
Dnes je to též OK Chrumkavé zvonku a vláčne vnútri a musel jsem se držet zpátky, že aby zbylo i na zítra
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná pokud si vážně nemyslíte, že to někoho zajímá, že
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi)
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...
Pokusím se ignorovat těch vašich 7 vykřičníků a toho naštvaného smila v závěru...
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK
Dnes je to též OK Chrumkavé zvonku a vláčne vnútri a musel jsem se držet zpátky, že aby zbylo i na zítra
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná pokud si vážně nemyslíte, že to někoho zajímá, že
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi)
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...
11. 2. 2020 08:06
Milé casino: Já to ještě nepekla! Bylo by dobré, aby jste zhodnotil vy! Jestli chutnalo jsme se nedověděli! Napsat, že je to O.K., je jaksi nepřesné. My tady chceme vědět, jestli vám to chutná, ano !!!!
10. 2. 2020 21:11
"Ručník" od zizala: nenalezen... hodnocení od Veronika.Hrozna: jsem se nedočkal...
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky
S těstem se poměrně dobře pracovalo
Žádné máslo nevyteklo
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK
No, uvidíme za den, za dva...
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky
S těstem se poměrně dobře pracovalo
Žádné máslo nevyteklo
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK
No, uvidíme za den, za dva...
4. 2. 2020 09:50
Veronika.Hrozna: nevyteče
3. 2. 2020 19:34
Aby to máslo nevyteklo, taky jsem experimentovala ! Ale možná, se povede, já s těmi mými zkušenostmi.......
3. 2. 2020 14:28
zizala: nad tím jsem taky přemýšlela a příště to tak zkusím
3. 2. 2020 14:27
casino: 70 g másla do těsta a těch 70 g na dokončení je na potření rozválených obdélníků + zbytkem potřeme závin před vložením do trouby. Celkem dohromady 140 g a nám to tak stačilo a moc chutnalo
3. 2. 2020 14:25
Výborné, znám jako Ručník, mezi vrstvy jsem dávala skořicový cukr
3. 2. 2020 14:12
70g másla do těsta, že
Další máslo na rozválená těsta, že Kolik asi toho másla?
Dalších 70g másla na dokončení
Já prosím nereju...
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná Na 1000g mouky dávám 330g másla a ještě to není ono, byť dělám z třeného kynutého těsta
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že
Další máslo na rozválená těsta, že Kolik asi toho másla?
Dalších 70g másla na dokončení
Já prosím nereju...
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná Na 1000g mouky dávám 330g másla a ještě to není ono, byť dělám z třeného kynutého těsta
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 9 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Právě bylo uvařeno:
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 56 sekundami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 1 hodinou
Muffiny s kousky čokolády
marek.los998 uvařila před 2 hodinami
Dort Pavlova
Agata.recepty uvařila před 2 hodinami
České kynuté buchty
Agata.recepty uvařila před 2 hodinami
Karlovarský knedlík
Agata.recepty uvařil před 2 hodinami
Houskové knedlíky
Agata.recepty uvařil před 2 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Dasa65 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí " vše v jednom "
Hannah64 uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: máslový závin na plech recept máslový zavin jablečný máslový závin
Suroviny: mouka polohrubá, cukr moučkový, sůl, vejce, máslo, droždí čerstvé, mléko, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, cukr moučkový
Mikulášský máslový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YoK
11 názorů