Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Suroviny
Porce: asi 5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 908 kJ / 934 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,00 g |
Tuky | 30,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 800 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 98,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.
Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 6. 2020 16:14
jan.alois: to si nepamatuji. Ale chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál. Každý týden šest pecnů.
29. 6. 2020 16:03
hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.
29. 6. 2020 15:25
když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda
29. 6. 2020 12:08
jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
29. 6. 2020 11:57
zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.
29. 6. 2020 11:29
zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.
29. 6. 2020 11:23
Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul.
29. 6. 2020 10:25
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 3 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Právě bylo uvařeno:
Vepřové kostky na houbách
Petra Dvor. uvařila před 19 minutami
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Carolka409 uvařil před 1 hodinou
Kuřecí smetanový pekáček
slavka744 uvařila před 1 hodinou
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova uvařila před 1 hodinou
Rybí salát podle ČSN z roku 1967
Alvinsatya uvařil před 2 hodinami
Pfeferonový (feferonový) salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Alvinsatya uvařila před 2 hodinami
Banánová bábovka
Babicka32 uvařila před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Alvinsatya uvařila před 2 hodinami
Mini Pavlova se šlehačkou
kastan72 uvařila před 2 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
Marie65 uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Suroviny: mléko, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, pepř, pivo světlé, tvaroh
Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxgL
8 názorů