Volarské koláče
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 372 kJ / 567 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,89 g |
Tuky | 13,33 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 428 mg |
Sodík | 43 mg |
Sůl | 0,11 g |
Sacharidy | 102,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech a okolí pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch'n.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 5. 2020 15:15
hospodyne: Ano, hladká mouka a nešetřit máslem. Pak je těsto jako hedvábné
10. 5. 2020 15:12
U nás mají perník na strouhání v každých menších potravinách - sámoškách. Někdy dokonce už nastrouhaný. Já ho mám moc ráda, sypu s ním i švestkové knedlíky místo máku, chutná nám to víc. Taky ten perník používám na zahuštění domácích povidel, protože tak hustá jako z obchodu neumím.
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
10. 5. 2020 14:28
MamlajdaD: já perník na strouhání sekám či "melu" v el. sekáčku. Pak ho nechám doschnout a skladuji ve sklenici. U nás je ale k dostání normálně v potravinách.
10. 5. 2020 14:26
yanull: Ten nápad s máslem a rumíkem je náramný, to stojí za vyzkoušení! přeji pevné zdraví a hodně dobrých nápadů!
10. 5. 2020 14:21
magdalnka: Magduška, ten perník se hodí třeba i na posypání vdolečků a dalších dobrot. Kdybys chtěla zkusit, tak si ho můžeš sama upéct, není to nic složitého. Recept je tady na topkách od fb.lib s fotkou od casina: https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
10. 5. 2020 14:14
Jsou fakt úžasné!! Podstata takového lahodného hedvábného těsta tkví v hladké mouce. Je zajímavé, že takové koláče nám pekla přítelkyně manželovy matky ve vesnici u Poličky jako krajovou specialitu. Ostatně byly to Sudety a německý šmrnc tam mělo víc receptů.
10. 5. 2020 13:10
zizala: vyskúšala by som, ale v našich končinách neexistuje perník na strúhanie, tak isto nepoznáme tvaroh na strúhanie... Ale viem, kde ležia Volary, viackrát som bola na Šumave na dovolenke, pochodíme toho vždy veľa, nielen túry po horách.
10. 5. 2020 12:12
Jak se znám, určitě bych perník po upečení pokropila máslem s rumem
10. 5. 2020 10:23
magdalenka: Děkuji, vyzkoušej, jsou opravdu lahodné.
10. 5. 2020 09:35
Žižu, krásne, ako obvykle. Vďaka tebe spoznávam krajové (pre mňa neznáme) recepty.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Právě bylo uvařeno:
Bramborový guláš II.
Stokynka uvařil před 10 minutami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
LucieMatouskova uvařila před 1 hodinou
Koláče po babičce
pechulike uvařila před 2 hodinami
Italská čočková polévka
kraloja uvařila před 4 hodinami
Kuře opékané nad ohněm
Infarkt uvařila před 5 hodinami
Francouzské palačinky
Petaja uvařila před 5 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Judis uvařila před 13 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 15 hodinami
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 16 hodinami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Vosí hnízda patří k nejoblíbenějším druhům nepečeného cukroví. Vyberte si svůj oblíbený tvar i chuť
Slavnostní pajerský koláč je tradicí Horácka: Hranatý tvar má ryze z praktického důvodu
Další recepty
Tématické fráze: volarske tvarohove kolačky volarske koláč s tvarohem volarské koláče s perníkem
Suroviny: tvaroh měkký, cukr, žloutek, mléko, kůra citronová, cukr vanilkový, rozinky, perník strouhaný
Volarské koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yL6P
25 názorů