Pastýřský koláč
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 143 kJ / 1 229 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,00 g |
Tuky | 69,78 g |
Vláknina | 15,33 g |
Cholesterol | 216 mg |
Sodík | 317 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 64,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pri priprave masa sa moze pouzit dalsia zelenina ako mrkva, ci hrasok..
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 3. 2011 15:49
Míšo, posílám bodík a fotky +
14. 1. 2010 18:02
14. 1. 2010 16:57
Ja robim z mleteho kuracieho masa. Hovadzie nejeme a baranie sa mi na to akosi nehodi, to radsej v zazvorovo kokosovej omacke.
14. 1. 2010 16:53
Poprvé se tohle jídlo podle Vikipedie objevilo roku 1791 (jak to mohou tak přesně vědět?) pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se poprvé objevuje Shepherd's pie. Vlastně ale abych to taky pojmenoval česky, je to Pastýřův, nebo Pastýřský koláč, ale také Cottage pie, koláč z chatrče nebo boudy, je tím míněna chudobná chýše.
To pořád překládám Vikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.
Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl, protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci, připraven z, a teď schválně napíšu ovčího masa. V češtině totiž je vše skopové, ale angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana. Protože beraní maso je silně, no, abych neurazil tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.
A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.
Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího v misce vyložené bramborovou kaší a také bramborovou kaší pokryté, pak zapečené.
12. 1. 2010 11:08
11. 1. 2010 15:21
11. 1. 2010 14:40
11. 1. 2010 14:28
11. 1. 2010 13:22
11. 1. 2010 13:09
11. 1. 2010 13:01
inak ja som prekvapena, ja som si vzdy myslela, ze pastiersky kolac je najako robeny s listkoveho cesta....rozhodne davam na vyskusacnie
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Banana split
Přidáno před 14 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Právě bylo uvařeno:
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 1 hodinou
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 1 hodinou
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 4 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 4 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 5 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 6 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 7 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Kacennaa uvařila před 7 hodinami
Focaccia s rozmarýnem a černými olivami
Adlla uvařila před 7 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Babrlik uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pastýřský koláč pastýřuv koláč cottage pie pastířský koláč sheperds pie recept sheperds pie cottage pie recept anglický masový koláč ovcacky kolac patýřský koláč mleté maso zapečené s bramborovou kaší koláč z mletého masa shepherds pie shepherds pie recept koláč z bramborové kaše pastyřký koláč pastýřův koláč recept mleté maso zapečené s kaší shepherd's pie parstyrsky kolac
Suroviny: cibule, česnek, maso mleté, rajče, paprika čerstvá zelená, kukuřice mražená, omáčka worcesterová, hořčice, sůl, koření chilli, pepř mletý, brambory, máslo, sýr chedar
Pastýřský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVoK
11 názorů