4 top marinády na maso a grilování

K létu zkrátka a dobře patří i letní grilovačky. Příjemná kratochvíle, během které se sejdou přátelé i rodinní příslušníci u grilu a nad jídlem tak stráví příjemné odpoledne, které se často přehoupne až do nočních hodin. A protože i dobré jídlo, připravené jak jinak než na grilu, rozhoduje o tom, jak úspěšná grilovačka bude, zasvětili jsme následující řádky receptům na ty nejlepší marinády.

Zdroj foto: 2stockista / Shutterstock.com

Základní marináda na maso

Říká se, že kvalitní maso nepotřebuje překombinovanou a složitou marinádu. Proto vám na úvod našeho seznamu receptů na marinády představujeme základní marinádu na maso, kterou nic nezkazíte. K její přípravě potřebujete následující suroviny:

  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky,
  • 60 ml olivového oleje,
  • 1 čajovou lžičku soli,
  • 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého oregana,
  • špetku pepře,
  • 1 čajovou lžičku nasekaného čerstvého tymiánu,
  • 1 stroužek rozdrceného česneku.

Veškeré ingredience smíchejte, a následně v nich maso marinujte alespoň 30 minut.

Citronovo-rozmarýnová marináda na kuřecí steaky

Pokud na grilu připravujete kuřecí steaky, s citronovo-rozmarýnovou marinádou bude šťavnaté a svěží. K její přípravě potřebujete:

  • 3 velké citrony,
  • hrst nasekaného čerstvého rozmarýnu,
  • 60 ml olivového oleje,
  • 2 rozdrcené stroužky česneku,
  • 2 čajové lžičky soli,
  • špetku pepře.

Smícháním všech surovin vytvořte marinádu, do které následně ponořte kuřecí steaky a nechte je marinovat jednu až dvě hodiny. Čím déle steaky v marinádě necháte, tím více do sebe nasají aroma citronu a rozmarýnu – a budou chutnější.

Zdroj foto: ILEISH ANNA / Shutterstock.com

Rychlá ananasová marináda

Chcete do pokrmů přenést trochu kyselosti, šťavnatosti a havajských chutí? Tak to musíte vyzkoušet ananasovou marinádu, která je lahodná a neuvěřitelně rychlá na přípravu. K její přípravě budete potřebovat:

  • 240 ml rozdrceného ananasu,
  • 80 ml sójové omáčky,
  • 80 ml medu,
  • 60 ml jablečného octa,
  • 1 stroužek drceného česneku,
  • 1 čajovou lžičku zázvoru v prášku,
  • ½ čajové lžičky drceného hřebíčku.

Opět všechny ingredience smíchejte dohromady a nechte 15 minut odpočinout. Následně do marinády ponořte maso a nechte marinovat alespoň dvě hodiny.

Marináda na žebra

Milujete grilovaná žebra? Vyzkoušejte na ně marinádu, která obsahuje následující ingredience:

  • 60 ml citronové šťávy,
  • 60 ml octa,
  • 60 ml olivového oleje,
  • 3 polévkové lžíce medu,
  • 4 stroužky drceného česneku,
  • 1 polévkovou lžíci soli,
  • špetku pepře.

Po smíchání všech surovin ponořte žebra do vzniklé marinády a nechte v lednici alespoň 12 hodin odpočívat.

Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Ať už vyzkoušíte kterýkoliv z výše uvedených receptů, přejeme vám dobrou chuť a ať se vám každá grilovačka vydaří a všichni si pochutnáte. A ještě jeden tip závěrem: na marinování používejte skleněné či plastové mísy a vyhýbejte se těm kovovým.

TIP: Vyzkoušejte také chutnou marinádu na žebra.
Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.