Suroviny
- houby (lesní) 1 kg
- rajčata (velká ) 10 ks
- červená paprika 6 ks
- cuketa 1 menší ks
- cibule 3 ks
- česnek 8 stroužků
- chilli papričky (dle chuti)
- worcesterová omáčka 5 lžic
- cukr 3–4 lžíce (podle kyselosti rajčat)
- ocet 2 lžíce
- olej
- sůl
Postup přípravy
- Očištěné houby nakrájejte na kousky, rajčata zbavte slupky a pokrájejte na menší kousky, papriky, cuketu a cibuli na kostičky.
- Na troše oleje poduste houby tak, aby se z nich vypařila přebytečná tekutina, je lepší je ihned osolit.
- Podle potřeby přidejte olej a vhoďte k houbám cibuli, orestujte. Poté dejte papriky, cuketu, malinko podlijte a nechte dusit zhruba 5 minut.
- Pak přijdou na řadu rajčata, chilli paprička a ostatní ingredience. Nechte dusit alespoň 15 minut, dokud se neodpaří většina šťávy z rajčat.
- Směs by měla být hustá. Podle potřeby dochuťte.
- Pokud chcete směs uchovat ve sklenicích, naplňte je horkou směsí, otočte víčkem dolů a nechte tak zcela vychladnout.
- Směs je možné také sterilovat 20 minut při 80 °C.
Topinková směs s lesními houbami a zeleninou 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno