Suroviny
- ovesné vločky (jemné ) 250 g
- ořechy (mix oříšků (např. Ochutnej ořech)) 250 g
- strouhaný kokos (nebo kokosové plátky ) 100 g
- banán (zralé ) 235 g (bez slupky)
- kakao (kvalitní ) 15 g
- máslo (přepuštěné nebo klasické ) 15 g
- čekankový sirup (sladidlo (čekankový sirup, med, javorový sirup)) 20–40 g
- pomerančová šťáva 65 g
- skořice špetka
- sůl špetka
Na dochucení
- hořká čokoláda (kvalitní ) 100 g
- maliny (lyofilizované ) 30 g
- banán (lyofilizovaný ) 20 g
Postup přípravy
- Ve velké míse společně promíchejte vločky, oříšky, kokos a špetku skořice i sůl.
- Dále společně rozmixujte banány, kakao, tuk a sladidlo se šťávou z pomeranče.
- Dokonale hladkou tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a ořechy a důkladně promíchejte.
- Granolu rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 155 °C asi 30 minut.
- Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se opekla dokřupava ze všech stran.
- Křupavou granolu nechte zcela vychladnout a poté přimíchejte nasekanou hořkou čokoládu a mrazem sušené maliny.
- Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a zůstala křupavá.
Banánovo-čokoládová granola s ořechy a lyofilizovaným ovocem 2 Zdroj: Mamachef