Yotam Ottolenghi

Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
8x

Skvělý předkrm ladící s nakrájenou zeleninou a olivami, samostatný hlavní chod nebo příloha k masu. Bílé fazole, česnek a olivový olej se tu používají v různých obměnách, což ukazuje variabilitu postupů i surovin, otevřete-li svou mysl experimentům, a dohromady tvoří ohromující chuťový zážitek.

6 porcí
90 minut
arabská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Fazole namočte 12–24 hodin předem do studené vody s jedlou sodou, aby se uvařily rovnoměrně a rychleji.
  2. Cibuli oloupejte a rozkrojte na osminy. Fazole slijte, zalijte čistou vodou zhruba 4 cm nad fazole, přidejte k nim cibuli a vařte je doměkka, zhruba 50 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Pak je slijte.
  3. Mezitím česnek oloupejte a dejte spolu s rozmarýnem, tymiánem a podélně rozpůlenou chilli papričkou do rendlíku, zalijte olejem a přiklopte. Vařte na nižším stupni zhruba 25–30 minut, až česnek změkne a začne zlátnout. Rendlík odstavte a nechte česnek pod pokličkou dál měknout. Po 10 minutách olej sceďte do misky a česnek, bylinky a chilli papričku rozprostřete na talíř.
  4. Uvařený česnek rozmixujte se 100 g uvařených fazolí, hořčicí, sardelkami, 2 lžícemi citronové šťávy, 75 ml česnekového oleje, 1 lžící vody, špetkou soli a pepře dohladka.
  5. Z fazolí odeberte 150 g a promíchejte je s 1,5 lžící citronové šťávy, 3 lžícemi česnekového oleje, koprem nasekaným nahrubo, solí a pepřem. Nechte odležet v lednici.
  6. Zbylé uvařené fazole nechte zchladnout a pak je rozmixujte i s vařenou cibulí, 2,5 lžícemi citronové šťávy, 3 lžícemi česnekového oleje, solí a pepřem na hustou, hladkou kaši. Přesuňte ji do mělké servírovací misky, rozetřete a uprostřed vytvořte prohlubeň. Naplňte ji pastou aioli a na ni rozložte ochucené fazole. Posypte chilli vločkami, odloženou chilli papričkou, rozmarýnem a tymiánem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty