Suroviny
- listový špenát (mražený ) 500 g
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 3 stroužek
- máslo 80 g
- zeleninový vývar 500 ml
- bílé víno 100 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- vejce 4 ks
- muškátový oříšek
- ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na másle zpěňte cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidejte nasekaný špenát, který jste předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidejte víno a nechte ho zredukovat na polovinu. Zalijte vývarem a nechte vařit 10 minut.
- Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujte. Ke konci mixovaní přidejte zbytek másla na zjemnění.
- V jiném hrnci zavařte vodu s trochou octa. Udělejte vodní vír, do kterého vyklepněte vajíčko. Vařte cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
- Polévku můžete vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.
PRIMA TIP: V roce 2019 se stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.
Krémová špenátová polévka se zastřeným vejcem 2 Zdroj: Regionální potravina
Krémová špenátová polévka se zastřeným vejcem 3 Zdroj: Regionální potravina