Suroviny
- polohrubá mouka 530 g
- droždí 1/2 kostky
- cukr krupice 100 g
- mléko 250 ml
- vejce 2 ks
- olej 50 ml
- čerstvé švestky cca 800 g
- sůl 1 špetka
Drobenka
- máslo cca 100 g
- hrubá mouka cca 200 g
- cukr krupice cca 100 g
- marcipán (nastrouhaný ) 80 g
- máslo 1 lžíce (na vymazání plechu)
Postup přípravy
- Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.
- Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka a špetku soli. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek.
- Zadělejte (ideálně v robotu hnětacím hákem) těsto. Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou folií nebo utěrkou a nechte ho kynout cca 90 minut.
- Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem.
- Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Z hrubé mouky, studeného másla a cukru krupice si rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte na hrubém struhadle nastrouhaný marcipán.
- Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše.
- Vyskládejte na něj švestky a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na cca 30–40 minut.
Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou 2 Zdroj: Coolinářka