Suroviny
- cizrna (suchá) 2 hrsti
- šalotka 2 ks
- česnek 4 stroužky
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 2 lžíce + k podávání
- krájená rajčata (konzervovaná sekaná rajčata) 2 plechovky (800 g)
- mangold (mladý ) 2 hrsti listů
- majoránka (čerstvá ) 1 hrst lístků
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cizrnu namočte 12 hodin předem do studené vody.
- Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotky, celer a česnek a za občasného míchání restujte dozlatova.
- Namočenou cizrnu sceďte a přidejte do hrnce, promíchejte, zlehka osolte a opepřete a přibližně 5 minut duste. Mezitím pokrájejte v konzervě rajčata. Přilijte je k cizrně, zalijte 250 ml horké vody, přiklopte a na mírném stupni vařte zhruba 30 minut, až cizrna změkne.
- Polévku rozdělte na talíře, posypte lístky mangoldu a majoránky a zakápněte olivovým olejem.
Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka 2 Zdroj: Hostina