Očištěnou zeleninu nakrájejte na drobno, přidejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř.
Směs vložte do pekáčku, promíchejte a dejte péct asi na hodinu do trouby předehřáté na 220°C. Pečte, dokud směs nezačne houstnout. Záleží na tom, jak šťavnatá máte rajčata, pokud směs nehoustne, pečte déle (klidně přidejte půl hodinu pečení navíc).
Během pečení směs občas zamíchejte.
Pomazánku podávejte s opečeným chlebem, mozarellou a bazalkou.
Tip: Topinková pomazánka jde v době sezóny sterilovat a je také výborná i jako základ omáček pro těstoviny a ke grilovaným masům. Směs můžete nakombinovat různě podle sezóny - třeba s lilkem nebo cuketou.
Zdroj:
Chléb v hlavní roli, vydal Smart Press, 2010
Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému.