Ve větší míse spolu smícháme mouku a sůl. Poté do těsta po částech zapracováváme máslo (2 lžičky odložíme stranou), následně přidáváme vodu. Vypracujeme těsto, které zabalíme do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na 4 hodiny nebo i celou noc umístíme do ledničky.
Poté těsto znovu prohněteme, vyplníme jím dno a strany formy. Troubu předehřejeme na 200 °C.
V druhé větší míse spolu smícháme jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici. Vše důkladně zamícháme a náplní vyplníme formu. Navrch těsta naneseme 2 zbývající lžičky másla a připravený koláč ještě přikryjeme plackou vyválenou ze zbylého těsta. Nakonec uděláme do těsta špejlí pár dírek, aby pára z jablek měla kudy utíkat.
Tradiční americký koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne. Koláč je hotový za cca 40 minut.