Do hlubší nádobky dáme jemně nasekaný česnek, olivový olej, sůl, pepř a najemno nasekanou pažitku. Do marinády vložíme tuňáka na 30 minut. Tuňáka po 15 minutách obrátíme a přidáme citronovou šťávu.
Připravíme si pesto z máty. Lístky důkladně umyjeme a osušíme. Přidáme piniové oříšky, sůl, pepř a rozmixujeme. Po malých částech přiléváme olivový olej. Pesto vložíme do lednice.
Tuňáka necháme odkapat od marinády a opečeme ho z každé strany na troše olivového oleje. Tuňák bude hotov, jakmile bude střed ryby pěkně růžový. Tuňáka vyjmeme a s ostrým nožem ho nakrájíme na 2 cm široká plátky.
Tuňákové plátky s mátovým pestem položíme na tác a přelijeme mátovým pestem. Plátky podáváme teplé nebo vlažné.