Ze 4 lžic vlažného mléka, lžíce mouky a lžíce cukru vymícháme kašičku. Do té nadrolíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím smícháme v míse zbytek ingrediencí na těsto. Tuk si předem rozpustíme. Přimícháme kvásek a zpracujeme vláčné těsto. Necháme alespoň 1 hodinu kynout.
Plech na pečení si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vložíme rozválené těsto a posypeme rybízem. Na rybíz navršíme náplň, kterou jsme vytvořili smícháním tvarohu, cukru, vanilkového cukru a vejce.
Tvarohovo-rybízový koláč vložíme do trouby předehřáté na 160 - 170 °C a pečeme zhruba 45 minut.
Upečený rybízový koláč můžeme na závěr posypat moučkovým cukrem.