Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Máslo s tukem na pečení rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Mléko mírně ohřejeme, dáme do něj sůl, oba cukry a žloutky a všechno důkladně rozšleháme. Do mísy prosejeme polohrubou mouku.
Mléko rozšleháme se žloutky a rozpuštěným tukem, poté vlijeme do mísy s moukou, rozdrobíme do ní čerstvé droždí (lze použít i droždí sušené, to ale přidáme k mouce) a vypracujeme těsto ručně nebo pomocí kuchyňského robota. V případě potřeby přidáme trochu mouky, aby těsto nebylo příliš řídké. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Tvarohovou náplň vytvoříme smícháním měkkého tvarohu z alobalu, žloutků, rumu, cukru moučka a vanilkového cukru. Dále si připravíme drobenku - rozpustíme máslo, které vmícháme do směsi cukru a hrubé mouky. Podle potřeby přidáme cukr nebo mouku tak, aby vznikly hrudky - hmota nesmí držet u sebe, nesmí se lepit.
Těsto vyválíme a přendáme do vymazané koláčové formy nebo na vymazaný plech a roztáhneme po celé ploše. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, na ni rozložíme švestky a posypeme drobenkou. Koláč se švestkami pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut.
Tvarohový koláč se švestkami necháme vychladnout a podáváme jako sladké pohoštění, ale je dobrý i na snídani.