Den předem namočíme bílé a červené velké fazole. Uzené maso opláchneme a dáme do hrnce či do tlakáče, zalijeme vodou, přidáme 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře a osolíme, vaříme do měkka. Slijeme vodu z namočených fazolí a dáme novou, uvaříme do měkka.
Uzené kosti vyndáme z tlakového hrnce, maso z kostí strháme vidličkou a vrátíme zpět do vývaru, přidáme i napůl uvařené fazole, zatím očistíme brambory a nakrájíme na malé kostky, můžeme přidat i očištěnou zeleninu, jak kdo má rád, vložíme k masu a fazolím, pak zahustíme jíškou a nakonec dochutíme octem i solí.
Nakonec z hotové uzené polévky s fazolemi vyndáme koření a podáváme buď s vařeným vejcem nakrájeným na kolečka a pečivem nebo jen s pečivem.