Mladou cuketu nakrájíme na silnější kolečka. Cibule oloupeme a rozčtvrtíme. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme zrníček. Vuřty (čertíky, debrecínku) nakrájíme na 2 cm silné plátky.
Potom na čtyři jehly střídavě napichujeme cuketu, cibule, rajčátka a vuřty. Na rozpáleném oleji špízy opečeme ze všech stran do zhnědnutí. Hotové uzenářské špízy vyjmeme a podáváme zdobené snítkou petrželky.
Do výpeku přilijeme vodu i protlak a uvedeme do varu. Za stálého míchání přidáme smetanu a krátce ji provaříme. Omáčku ochutíme tabascem, solí i pepřem. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.
Vhodnou přílohou k uzenářským špízům budou hranolky. Bohatě ovšem postačí čerstvý chléb potřený křenexem.