Vejce o pokojové teplotě rozdělíme na žloutky a bílky. Do bílků přidáme lžíci studené vody a špetku soli a poté šleháme na vysoké otáčky do tuhého sněhu.
K žloutkům přidáme cukr a lžíci teplé vody a šleháme na střední otáčky do krémové pěny, potom přilijeme olej a znovu prošleháme. Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem a za stálého míchání přidáváme po částech ke žloutkům.
K tuhé žloutkové směsi přilijeme smetanu a znovu promícháme. Odložíme robota a stěrkou opatrně přidáme ušlehaný sníh. Těsto na vanilkový korpus lehce promícháme a přelijeme do předem vymazané formy.
Korpus pečeme zhruba 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
Vanilkový korpus používáme k přípravě různých svátečních dortů a řezů.