Kachnu dočistíme od chloupků a zbytkového peří, omyjeme a osušíme. Odřežeme hlavu, z které odstraníme zobák a oči, dále odřežeme pařáty. Z krku stáhneme kůži, krk pokrájíme asi na 3 části, žaludek očistíme od vnitřní výstelky a překrojíme na poloviny. Očistíme srdce a odřežeme křídla kachny, játra odložíme na jiné jídlo a odebereme žlutý tuk z břišní dutiny.
Připravené části kachny vložíme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, osolíme, pomalu přivedeme do varu a vaříme sotva znatelným čeřením polopřikryté pokličkou. Při čeření nemusíme sbírat pěnu, neboť se netvoří a vývar se sám vyčeří. Vaříme, dokud není maso poloměkké.
Zatím očistíme zeleninu jako mrkev, celer, petrželový kořen, kedlubnu, rajče, zelenou papriku zbavenou jádřince, žilek a semínek, jednu feferonku, pórek, česnek a cibuli, na které ponecháme spodní slupku. Zeleninu překrojíme na menší kusy a přidáme k vývaru, přihodíme celý černý pepř a celé nové koření, celý jalovec, bobkové listy, celerovou a petrželovou nať v celku. Vodu během vaření nedoléváme, aby byl vývar silný.
Když je už maso se zeleninou měkké, vybereme všechno do mísy, pařáty, natě, rajče, feferonku, cibuli a česnek i koření vyhodíme. Vývar necháme chvíli sednout, potom ho přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Malou část vývaru odebereme do menšího hrnce a uvaříme v něm domácí nudle.
Do talířů rozdělíme uvařené, pokrájené a obrané maso, zeleninu, uvařené nudle, zalijeme horkým vývarem a posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí.
Vánoční kachní polévku ihned servírujeme samotnou nebo s chlebem či pečivem.