3 ks | žloutek | |
50 g | rozinky | |
30 g | droždí | |
100 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | citronová kůra | |
30 g | lupínky mandlí | |
280 g | polohrubá mouka | |
50 ml | vlažné mléko | |
125 g | tuk na pečení | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
podle chuti | ||
cukr moučka |
Nejdříve si odvážíme a odměříme všechny ingredience. Mouku prosejeme. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 50 ml vlahého mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout. V míse utřeme tuk na pečení s oběma cukry, žloutky a citronovou kůrou do pěny. Pak vmícháme mouku, kvásek a zaděláme těsto, které přendáme na pomoučený vál. Těsto důkladně hněteme alespoň 5 minut, dokud nebude hladké a hebké. Pak do něj zapracujeme rozinky a mandle, poprášíme moukou a zakryté necháme asi 2 hodiny kynout. Z vykynutého těsta tvoříme velkou lžící zakulacené bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět asi 30 minut kynout. Pak velikonoční hnětýnky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme při 170 °C dorůžova. Upečené hnětýnky můžeme podle obliby ještě teplé poprášit moučkovým cukrem. Velikonoční hnětýnky podáváme ke kávě nebo čaji.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena