4 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
3 ks | chilli paprička | |
750 g | vepřová plec | |
1 konzerva | loupaná rajčata | |
1 konzerva | bílé fazole v nálevu | |
200 g | nakládaná kukuřice | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
mletý černý pepř | ||
mleté chilli koření |
Vepřové maso očistíme a nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Omyté chilli papriky drobně nasekáme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Fazole a kukuřici necháme okapat na sítku. Na oleji osmažíme cibulku, česnek a nasekané papričky. Pak přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opékáme, dokud se maso nezatáhne. Nyní vše ochutíme sladkou a pálivou paprikou, krátce orestujeme a vmícháme loupaná rajčata i se šťávou. Směs podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna dusíme doměkka.
Nakonec do vepřového guláše vmícháme fazole a kukuřici, prohřejeme a podle potřeby dochutíme.
Ostrý vepřový guláš na mexický způsob rozdělíme na porce a podáváme s rýží nebo pečivem.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Jalapeňos – chilli papričky, které bodují nejen v mexické kuchyni
Pokud máte rádi ostrá jídla, pak určitě znáte tento druh chilli papričky, ale jestli považujete Jalapeňos za super extra pálivou pochutinu pro otrlé, pak vás musíme vyvézt z omylu. Jalapeňos můžeme zařadit mezi mírně až středně pálivé, na stupnici pálivosti všech druhů papriček měřené v jednotkách SHU jsou dokonce takové druhy jako je Purpur, Maylon nebo Red Giant až čtvrté od konce!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena