Tři střední cibule oloupeme a pokrájíme na osminové dílky tak, aby se měsíčky rozpadaly.
V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla, nasypeme cibuli a dvě vrchovaté lžíce cukru. Přidáme bobkový list a snítku rozmarýnu. Pod dohledem smažíme do té doby, než začne cukr karamelizovat a cibuli zbarví dohněda. Přilijeme 4 dl bílého vína. Krátce povaříme, aby se prvotní a agresívní vůně vína odpařila. Poté přilijeme 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, v nouzi pomůže kostka. Vaříme asi 15 minut. Dosolíme a opepříme dle chuti. Osobně nemám rád řídké polévky, proto dohustíme tmavší zásmažkou, ale není to nutné.
Vínová cibulačka je polévka lahodné, nasládlé chuti, lehce vínově nakyslá s křupajícími měsíčky cibule.
Vínovou cibulačku bych si dovedl představit jako předkrm k mému dříve uvedenému receptu na
klášterní kolínko.