Rýži si dopředu uvaříme ve vroucí osolené vodě s podravkou a ochucené novým kořením. Musí zůstat sypká. Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, na hranolkovém struhadle nastrouháme mrkev, celer a petržel. Pórek nakrájíme na špalíčky, menší květák rozebereme na růžičky.
V hrnci zpěníme cibuli. Vsypeme zeleninu, orestujeme, podlijeme 0,5 l vody, přidáme 3 kostky masoxu nebo kuřecího bujonu a vaříme do poloměkka. Dále doplníme o špalíčky pórku, růžičky květáku a mladý hrášek, přilijeme zbytek vody a zeleninu dovaříme doměkka. Nakonec přidáme uvařenou rýži, zjemníme kouskem másla, dochutíme solí a ještě chvíli provaříme.
Polévka je opravdu vydatná a v létě nám zcela nahradí oběd. Jestliže vydatná zeleninová polévka zbude, je dobrá i studená na druhý den. Třeba jako lehká večeře. Mým dětem chutná teplá i studená.