Růžičkovou kapustu omyjeme, očistíme a dáme vařit do osolené vody zhruba na 15 minut. Po uvaření vodu z kapusty slijeme a necháme okapat.
Mezitím si nakrájíme anglickou slaninu na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a slaninu s cibulí necháme zesklovatět. Poté poprášíme moukou a dobře promícháme. Přilijeme smetanu a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustší omáčku.
Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout, pak do ní přimícháme vejce a nastrouhaný sýr (jen polovinu dávky). Ochutíme solí a pepřem.
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme kapustu, kterou přelijeme uvařenou omáčkou, povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.
Pokrm z kapusty upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem.