Zapékací mísu vymažeme tukem. Vepřové kotlety o hmotnosti jednoho plátku asi 140 gramů opláchneme a dobře osušíme. Kotlety pěstí lehce naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme z každé strany na trošce olivového oleje. Kotlety vyjmeme z pánve a přendáme do připravené formy.
Umytou cuketu a houby nakrájíme na kostky, cibuli a česnek najemno. Do základu, kde jsme restovali maso, vložíme cuketu. Krátce orestujeme a přidáme česnek s cibulí. Podle potřeby podlijeme trochou teplého vývaru nebo vody. Po chvilce restování přidáme rajčata a olivy. Povaříme 10 minut na mírném ohni a ochutíme čerstvě mletým pepřem, solí a oreganem.
Zeleninovou směsí přikryjeme vepřové kotlety. Přidáme snítky rozmarýnu a hojně posypeme parmazánem. Vepřové kotlety vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 20 minut.
Zapečené vepřové kotlety s rajčatovým pyré rozdělíme na talíř, ozdobíme čerstvou bazalkou a podáváme jako hlavní chod s oblíbenou přílohou.