Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, cibuli a žampiony na plátky a slaninu na větší kostičky.
Na plátku másla opečeme slaninu, cibuli a žampiony. Přidáme pórek, podlijeme trochou vody a podusíme.
V míse rozšleháme vejce se smetanou ke šlehání nebo na vaření a dochutíme provensálskými bylinkami, bazalkou, solí a pepřem.
Brambory oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vyskládáme polovinou připravených brambor. Na brambory nasypeme směs z pánve, nakládané houby a pokryjeme zbylými brambory. Vše zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou.
Brambory s houbami v zapékací míse vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Zapečené brambory s houbami a pórkem podáváme jako hlavní chod.