Menší květák očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě s trochou muškátového květu a mletého pepře. Uvařený jej vyjmeme z vody a necháme vychladnout.
Pokud použijeme syrové fazolové lusky, zbavíme je tvrdého vlákna, nakrájíme na kousky dlouhé 2 - 2,5 cm a povaříme v osolené vodě doměkka. Měkké fazolky scedíme. Slaninu a cibuli na krájíme na kostičky.
Slaninu vyškvaříme, přidáme cibuli a necháme ji trochu zezlátnout. Přidáme buď předvařené fazolky nebo fazolky z plechovky i s nálevem. Podle potřeby podlijeme a přivedeme k varu. Ve smetaně rozmícháme mouku a vlijeme ji k fazolkám. Dobře promícháme, přidáme květák a sterilovanou kukuřici. Zeleninu se smetanou prohřejeme a podle potřeby dochutíme cukrem, solí a mletým pepřem, případně okyselíme citronovou šťávou. Chvíli provaříme.
Zeleninu se smetanou na kyselo podáváme s vařenými brambory.