Smícháme přísady na těsto a chladnýma rukama rychle zpracujeme na hladké těsto, které necháme 30 minut odležet v chladničce.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na drobné plátky. Oloupaná rajčata a cuketu nakrájíme na plátky.
Na rozehřátém oleji opečeme za stálého míchání plátky cukety. Vyjmeme a opečeme cibuli a česnek.
Petržel a mátu posekáme najemno a smícháme s nastrouhaným ementálem, 2 vejci a zakysanou smetanou. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme, vyložíme jím vymaštěnou dortovou formu o průměru 26 cm. Vytvarujeme 3 cm vysoký okraj a těsto na dně formy vidličkou několikrát propícháme. Na těsto rozložíme opečenou cibuli s česnekem, plátky opečené cukety a plátky rajčat, posypeme oreganem a zalijeme smetanovým krémem.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200°C na nejspodnější drážce asi 40 minut dozlatova. Podáváme horký se sklenkou bílého vína.