Mleté hovězí maso promícháme s mletým černým pepřem, bylinkovou solí, kořením Taco, špetkou chilli (chilli vločky nebo mleté chilli, jak kdo má rád), vejcem a olejem. Parmazán nastrouháme na jemno.
Z masové směsi vytvoříme kuličky a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Mezitím předehřejeme troubu na 220 °C a kuličky při této teplotě pečeme asi 5 - 7 minut. Po upečení kuličky vytáhneme, posypeme na jemno nastrouhaným parmazánem a vrátíme do už vypnuté trouby rozehřát a odpočinout.
Polníček a rukolu propláchneme a případně hrubě natrháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky (kostičky). Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a spolu s polovinou červené cibulky rozmixujeme. Potom přidáme fazole konzervované v mírně slaném nálevu, ale nálev nepoužijeme. Dále přidáme mletý pepř, chilli omáčku nebo tabasco, trošku oleje a opět vše rozmixujeme.
Vytvořenou salsu můžeme prohřát nebo použít na salát studenou. Na vrch pro ozdobu orestujeme na másle dozlatova cibuli. Na jednotlivé talíře připravíme porce - nejprve zelené saláty, potom upečené kuličky masa a nakonec bohatě přelijeme rajčatovou salsou a posypeme osmaženou cibulkou.
Zeleninový salát s mletým masem podáváme podle chuti k různým příležitostem.