Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a slaninu v celku nakrájíme na drobné kostičky. Zelenou papriku očistíme a nakrájíme na nudličky a rajče rozkrojíme na polovinu. Oloupaný česnek prolisujeme.
Na malém množství oleje vyškvaříme kostičky slaniny dorůžova. Pak slaninu vyjmeme a na výpeku orestujeme cibulku. Za stálého míchání přidáme mletou červenou papriku. Jakmile paprika zpění, přilijeme vývar, do kterého vložíme celer, mrkev, petržel, zelenou papriku a rajče. Zeleninu osolíme, opepříme, zakryjeme a zvolna uvaříme doměkka.
Pak vše ponorným mixerem rozmělníme do hladka, podle potřeby naředíme vývarem a ochutíme prolisovaným česnekem, chilli kořením, solí a pepřem. Do zeleninové polévky vložíme uvařené brambory a ještě asi 2 minuty povaříme.
Zeleninovou polévku s bramborem rozdělíme na porce, ozdobíme do křupava opečenou slaninou a podáváme s pečivem.