sůl | ||
180 g | máslo | |
3 ks | žloutek | |
3 lžíce | voda | |
pepř a sůl | ||
2-3 lžíce | citronová šťáva | |
4 ks | velký artyčok | |
2 ks | volečko citronu | |
1 ks | krvavý pomeranč | |
hoblinky pomerančové kůry |
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odlomíme stonky a spodní části, aby artyčoky mohly na talířích stát.
Artyčoky zvolna vaříme 20 - 25 minut, dokud z nich nelze snadno odlamovat jednotlivé listy.
Připravíme omáčku: Z dobře omytého pomeranče ostrouháme a vymačkáme 2 žlíce šťávy. V rendlíku rozehřejeme máslo.
Do mísy dáme vodu a 2 lžíce citronové šťávy. Mísu postavíme nad rendlík s vroucí vodou a zahříváme, dokud se směs neprohřeje.
Do směsi vešleháme žloutky a prohřejeme je. Tenkým praménkem přilijeme za stálého šlehání horké máslo. Vznikne tak hustá, hladká omáčka.
Vmícháme do ní pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme citronovou šťávu a odstavíme.
Artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme miskou maltské omáčky ozdobené pomerančovou kůrou a podáváme.
RADA JAK NATO: Z artyčoků postupně odlamujeme listy, dokud nedojdeme k tenkým fialovým lístkům, které se nekonzumují. Spodní část každého listu namočíme do omáčky a zuby z ní stáhneme dužnatou část. Střední jádro listů a vláknité srdíčko odstraníme, spodní část artyčoku lze konzumovat vidličkou a nožem.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena