Do vody dáme vařit koření, nejlépe uzavřené v košíčku na koření nebo v mulu. Přidáme rozkrojenou cibuli, rozkrájené stroužky česneku a sůl. Do vařící vody vložíme uzené maso a dolijeme vařící vodu tak, aby maso zakryla. Máme-li domácí uzené maso předem nakládané do láku, nepřidáváme do vody koření.
Uzené maso vaříme asi 25 minut. Přidáme nahrubo krájenou zeleninu a dovaříme maso téměř doměkka. Maso vyndáme z vývaru, necháme ho zchladnout a nakrájíme ho nebo nasekáme na malé kousky. Vývar scedíme a uschováme.
Rýži propláchneme studenou vodou, spaříme vařící vodou, znovu propláchneme. Dáme ji do zapékací nádoby, promícháme s uzeným masem, zalejeme vývarem tak, aby vývar přesahoval zhruba 2 cm nad rýži. Babiččino rizoto dusíme v mírně horké troubě zakryté, nádobu vložíme do nevyhřáté trouby. Až se vsákne tekutina, nádobu odkryjeme a pečeme dále, až je rýže měkká a okraje u stěn nádoby zlátnou. Babiččino rizoto má být sypké!
Babiččino rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem, ozdobené kečupem nebo jinou pikantní rajčatovou polevou a se zeleninovým salátem. Pokud je maso libové, přidáme k vývaru nad rýží 1 - 2 lžíce sádla. Pokud máme uzené koleno, tak staženou kůži dáme na rýži a dusíme ji spolu s ní, až do doby odkrytí nádoby. Pak ji odstraníme a rizoto dodusíme. Zlepší se tím chuť rizota.