Cibuli a česnek oloupeme. Maso omyjeme. Smícháme smetanu se žloutky. Petrželku omyjeme a usekáme na jemno. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
Do studené vody vložíme maso, cibuli a česnek. Přidáme celý pepř, nové koření, vegetu a trochu soli. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni nejméně 2 hodiny. Během vaření sbíráme sítkem pěnu.
Hotový vývar scedíme a podle potřeby dochutíme. Opět přivedeme k varu, přidáme celer. Povaříme asi 3 minuty a vmícháme smetanu se žloutky.
Na talíře rozdělíme strouhaný sýr, který zalijeme horkou hovězí polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem. Při slavnostnější příležitosti podáváme k bílé hovězí polévce se sýrem
rajčatové toasty.