Večer předem si uvaříme v jednom hrnci brokolici (hezky doměkka) a v druhém hrnci 1 krůtí křídlo. Zjednoduší nám to práci při dělání samotné omáčky. Necháme ve vývarech do druhého dne, tak jak jsou hrnce po uvaření.
Druhý den ulijeme asi 2/3 vývaru od brokolice, tudíž nám zbude menší množství tekutiny, kterou doplníme vývarem z krůtího křídla a umixujeme. Postavíme na plotnu a jdeme to celé převařit a dochutit. Mezitím než se omáčka dostatečně prohřeje, osmažíme nakrájené houby na tuku spolu s cibulí nakrájenou na jemné kostičky, přidáme trochu soli a třeba houbového koření. Obereme také maso z křídla a dáme zatím stranou.
Když omáčka přejde varem, přidáme do ní osmahnuté houby, promícháme a ochutnáme, není-li třeba omáčku ještě dochutit. Můžeme použít například muškátový květ, česnek, mletý černý pepř nebo jiné koření podle chuti. Pokud nám brokolicová omáčka chuťově vyhovuje, vypneme plotýnku, vmícháme do omáčky maso a za stálého míchání přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou. Mícháme ještě chvíli, aby se omáčka nesrazila. V tuto chvíli máme hotovo.
Brokolicovou omáčku s houbami podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.