Čerstvě nasbírané hřiby očistíme a nakrájíme nadrobno. Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a nejprve orestujeme cibuli, když zesklovatí, přihodíme hříbky a krátce osmažíme. Přihodíme kurkumu, necháme rozvonět, zasypeme mrkví, brambory, zalijeme vodou a přidáme veškeré koření (kromě majoránky) a sůl. Bramborovou polévku s mrkví a hřiby přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut. Poté do polévky za stálého míchání prosejeme bramborový škrob a necháme 5 minut provařit. Na závěr vmícháme rozemnutou majoránku a prolisovaný česnek. Podle potřeby dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Bramborová polévka s mrkví a hříbky nejlépe chutná pořádně horká s krajícem čerstvého chleba. A ještě lepší je na druhý den, kdy se chutě všech surovin krásně spojí.