Zeleninu (celer, mrkev, petržel) a cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka a smažíme na oleji s třetinou cukru do světle hněda. Slaninu nakrájíme na malé špalíčky a jimi prošpikujeme hovězí maso.
Prošpikované maso opečeme na zeleninovém základě, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme divoké koření, celý pepř, nové koření, bobkový list, kolečka citronu, rajský protlak, trochu octa a dusíme doměkka.
Hotové maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zasypeme moukou a chvíli smažíme. Místo restování mouky postup zrychlíme použitím jíšky. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme, přidáme zbytek cukru, brusinkový kompot nebo sušené brusinky a důkladně (nejméně 30 minut) povaříme a scedíme. Přidáme víno a necháme přejít varem. Omáčka má být pikantní, sladkokyselá, přiměřeně hustá.
Burgundskou hovězí pečeni podáváme s rýží nebo knedlíkem.