Nejprve si uvaříme bešamel. Dvě větší lžíce másla necháme rozpustit, metličkou přimícháme hladkou mouku, mléko, sůl, pepř, nastrouhaný trochu muškátový oříšek a nakonec strouhaný sýr eidam.
Běšamel stále mícháme, ale nevaříme. Udělá se vlastně taková sýrová omáčka. Sýry můžeme různě kombinovat, případně koupit lepší sýr (např. gouda, ementál apod.).
Jednu cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme na troše oleje, přidáme prolisovaný česnek, mleté maso a osmahneme, poté zalijeme rajčatovým protlakem nebo kečupem. Dále podlijeme trochou vody a ještě chvíli dusíme.
Přidáme oregano, tymián, pepř, sůl a bylinky podle chuti. Já přidala bazalku, provensálské bylinky, kurkumu a medvědí česnek. Když máme toto připraveno, začneme vrstvit na lasagne. Začneme bešamelem a potom rozložíme pláty. Další patro bude tvořit masová směs a vrstvy opakujeme dále. Musíme končit pláty lasagní a zasypeme nastrouhaným sýrem, třeba nivou.
Patra trochu přimáčkneme, aby se lasagne nasákly a změkly. Lasagne pečeme asi 30 minut při 160 °C, ale záleží na naší troubě. Pokrm by měl být zlatavý, ale ne spálený. Zkuste lasagne trochu propíchnout nožem a zjistíte, jak jsou měkké.
Chutné lasagne s mletým masem podáváme jako dobrý oběd nebo večeři.