Kuřecí plátky osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, zalijeme olejem a na 1 hodinu dáme odležet do ledničky. Místo kuřecích řízků někdy použiji filé z lososa. Je to barevně hezké, ale hlavně také dobré.
Citronovou kůru z poloviny citronu nastrouháme na jemném struhadle. Čerstvou petrželku nasekáme na jemno. Filety z ančoviček nasekáme nadrobno. Menší neoloupanou cuketu nakrájíme na slabé plátky.
Změklé máslo utřeme s citronovou kůrou, solí, mletým pepřem, nasekanou petrželkou a kousky filet z ančoviček. Těstovinovou rýži dáme vařit podle návodu a 3 minuty před koncem varu vsypeme mražený hrášek a nakrájenou cuketu. Scedíme, vmícháme polovinu citronovo-bylinkového másla a uchováme v teple.
Na rozpálené pánvi opečeme kuřecí maso, rýži upravíme na talíře, přidáme maso a nahoru zbytek másla.
Citronové kuře s těstovinovou rýží ihned podáváme jako chutný hlavní chod.