Nejprve namočíme čočku, ideální je to večer předem. Pokud ale spěcháme, stačí alespoň na 1 hodinu před samotným vařením. Poté čočku uvaříme s koriandrem ve vroucí slané vodě. Když je skoro měkká, přidáme kmín, na malé kostky nakrájené větší brambory a pokračujeme ve vaření. Po uvaření čočku slijeme a necháme v hrnci pod pokličkou, aby čočka s bramborem příliš nevychladla.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na malé plátky. Menší čerstvá rajčata nakrájíme na kousky a sušená rajčata na proužky. Okurku nakrájíme na půlkolečka.
V jiném hrnci či v hluboké pánvi si na másle osmahneme cibuli, přidáme mrkev a kmín, ochutíme solí, pepřem a dalším kořením podle chuti. K cibuli s mrkví přidáme česnek, přimícháme čočku s brambory, čerstvá rajčata a chvíli mícháme v hrnci (tak 3 minuty). Nakonec nám chybí už jen přidat sušená rajčata i s trochou olejového nálevu. Mícháme asi minutu, odstavíme z ohně, přidáme okurku, zamícháme a máme hotovo.
Čočkový vegetariánský salát je výborný teplý i studený. Jednou jsem si ho vymyslela jako experiment a doma se ujal, tak snad vám bude chutnat.