Máte doma rádoby "čokoládové" figurky, ale děti je nejedí? Udělejte jim z nich vlastní malou čokoládu.
Z figurek odstraníme obal a rozlámeme je na menší kousky do hrnečku. Nad vodní párou necháme "čokoládu" rozpustit a pak do ní za stálého míchání přidáme kakao, cukr (pokud chceme čokoládu hořkou, cukr vynecháme) a olej nebo ztužený tuk. S olejem čokoláda houstne, s tukem je řidší. Dobře kakao i cukr rozmícháme, aby v čokoládě nezůstaly hrudky.
Domácí čokoládu nalijeme do platiček z bonboniéry nebo z vánočního kalendáře. Necháme zcela vychladnout a vyklopíme.
Čokoládky naskládám na stůl na talířek, přidávám i ovoce a malé vánoční figurky. Než jsem se stačila otočit, tak jsem je málem ani nestihla vyfotit.