Připravíme si těsto. Prosátou mouku, cukr a kakao smícháme s nakrájeným máslem, jedním vejcem, vodou a solí. Vše zpracujeme do hladkého, ale pružného těsta. Z těsta vytvoříme bochníček, zabalíme ho do folie a uložíme na 30 minut do lednice.
Mandle s čokoládou zvlášť rozdrtíme. Hrušky oloupeme, nakrájíme a s cukrem je na másle povaříme, dokud se tekutina z hrušek zcela neodpaří. Pak přidáme likér. Pokud je závin pro děti, alkohol nedáváme. Směs promícháme a přendáme do misky. Ihned přidáme čokoládu a důkladně promícháme. Směs musí být sušší. Pokud je potřeba, přidáme trochu strouhanky.
Těsto pomoučníme a vyválíme na tenký obdélník. Hruškovou směs naneseme na těsto, závin srolujeme. Povrch potřeme vodou a posypeme třtinovým cukrem. Závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Čokoládový závin z hruškami necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme třeba k odpolední kávě.