Velkou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Očištěné stonky celeru nakrájíme na kousky.
Na oleji necháme zpěnit cibulku s česnekem, pak vmícháme cuketu a celer, vše ochutíme solí a kmínem a krátce orestujeme. Zeleninu zalijeme vývarem, přidáme celou očištěnou karotku a zvolna vaříme doměkka. Mezitím si z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
Jakmile zelenina změkne, vyjmeme karotku a zbývající polévku rozmixujeme do hladka. Cuketovou polévku s celerem opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou, přilijeme mléko, ještě asi 15 minut povaříme a ochutíme solí a černým mletým pepřem.
Cuketovou polévku s celerem rozdělíme na porce, ozdobíme vařenou karotkou a bylinkami a servírujeme s opečenými toasty.