Zeleninu očistíme. Nastrouháme na struhadle mrkev. Do kastrolu dáme kousek másla, citronovou šťávu, cukr a mrkev dusíme. Maličko podlijeme vodou.
Mezitím si nakrájíme na menší kousky kuřecí maso, nejlépe prsa. Prsa dáme na pánev restovat.
Jako další je vaření rýže. Je to klasickým způsobem - jeden hrnek rýže a dva hrnky vody. Dušenou mrkev a uvařenou rýži smícháme s kuřecím masem a nasekanou petrželkou a pažitkou. To vše dáme do pekáčku nebo zapékací misky (podle množství) a hustě posypeme strouhaným sýrem. Vše dáme do trouby a zapékáme, až sýr lehce zrůžoví.
Je to vynikající lehká strava, vhodná i pro dietáře. Dietní nákyp s mrkví a kuřecím masem při podávání sypeme sekanou pažitkou