Maso vybereme libovější. Nakrájíme rohlíky a spolu s vločkami je zalijeme mlékem. Sušené houby rozdrtíme v hmoždíři a spaříme vařicí vodou. Mrkev, petržel a kousek celeru nastrouháme na hrubém struhadle, nakrájíme drobně cibulku.
Za chvíli z rohlíků a vloček vymačkáme mléko, spařené houby slijeme. Všechny suroviny dobře (nejlépe rukama) smícháme v míse a vytvoříme šišku. Domácí sekanou vložíme do vymazaného pekáče sádlem případně olejem. Poklademe plátky másla, trošku podlijeme horkou vodou, pekáč zakryjeme a pečeme asi na 150 °C asi 2 hodiny. Ke konci pečení můžeme pekáč odkrýt a přidat teplotu.
Domácí sekanou se zeleninou podáváme krájenou na plátky s bramborovou kaší nebo bramborami a hlávkovým salátem, případně s kyselou okurkou. Pokud zbude, je nejlepší opečená na pánvi s chlebem a hořčicí.