Mouku prosejeme a promícháme se solí. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme cukrem a třeme, dokud se kvasnice zcela nerozpustí. Pak z mouky, oleje, kvasnic a vlažné vody řádně vypracujeme hladké pružné těsto, které potřeme olejem, zakryjeme folií a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
Mezitím si připravíme suroviny k plnění pizzy. Špenát očistíme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Hermelín nakrájíme na plátky a eidam nastrouháme. Cibulku (bílou část), česnek a chilli papričky očistíme a jemně usekáme. Okapaná sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Na oleji necháme zesklovatět cibulku s česnekem a chilli papričkou, vmícháme nakrájená rajčata a kečup. Vše krátce orestujeme, odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Pak směs promícháme se zakysanou smetanou a podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou a oreganem.
Vykynuté těsto na domácí pizzu rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvoříme tenkou kulatou placku. Střed placky potřeme vyšší vrstvou smetanové směsi, posypeme strouhaným eidamem, poklademe špenátem, šunkou a hermelínem.
Domácí špenátovou pizzu pečeme v horké troubě při 250 °C přibližně 8 minut.
Domácí špenátovou pizzu podáváme horkou jako hlavní chod. Můžeme ji ale servírovat nakrájenou na porce jako chuťovku. Uvedené množství je určeno na 2 placky.