Maso z domácí slepice uvařené v polévce semeleme do mísy. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme i s natí na kolečka. Z poloviny omytého a osušeného citronu pomocí škrabky na kůru uděláme tenoučké pásky. Čerstvě omytou petrželovou nať posekáme na jemno a feferonku pokrájíme nadrobno. Očištěné stroužky česneku prolisujeme a přidáme k mletému masu.
Směs osolíme, okořeníme červenou mletou uzenou paprikou, čerstvě mletým černým pepřem a sušenou majoránkou. Přidáme jednu ve vodě namočenou a dobře vymačkanou včerejší žemli a jedno vejce. Všechno spolu dobře promícháme a směs podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi ve vodě navlhčenými rukama vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, které zploštíme dlaněmi na fašírky a obalíme ve strouhance.
Fašírky smažíme do červena na rozehřátém oleji a poté dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku.
Drůbeží fašírky servírujeme horké s čerstvě upečeným domácím chlebem a jemným zeleným salátem nebo bramborovou kaší či různě upravenými bramborami a tatarskou omáčkou. Fašírky výborně chutnají i za studena.
Drůbeží fašírky podáváme jako hlavní chod na oběd či večeři. Jde o velmi chutné a lehké pikantní jídlo se svěžestí citronu a nádherně voňavé po česneku, uzené paprice a použitém koření. Při přípravě výhodně využijeme zbylé kvalitní domácí suroviny v novém hlavním jídle, které je navíc rychle hotové a laciné.