Dušené kančí kousky z plece na černém pivu podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou žemlové noky s petrželkou, ale hodí se i knedlíky.
3 stroužky | česnek |
250 g | cibule |
4-5 lžic | sádlo |
2 lžíce | rajčatový protlak |
1.5 lžíce | hladká mouka |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
250 ml | černé pivo |
800 g | kančí plec |
1 lžička | mletá uzená paprika |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
drcený kmín | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
vývar |
Maso očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Připravíme si cibulovou jíšku s paprikou. Na pánvi na části sádla opečeme cibulku dozlatova, pak vmícháme sladkou a uzenou mletou papriku. Jakmile paprika zpění, směs zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání vše ještě asi 2 minuty restujeme. Potom pánev odložíme mimo teplo a necháme zchladnout. Nakrájené maso orestujeme v hrnci na zbývajícím sádle dorůžova. Maso ochutíme kmínem, česnekem a rajčatovým protlakem. Vše krátce opečeme a přidáme cibulovou směs z pánve. Vše podlijeme pivem a zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme podle potřeby vývarem. Dušenou kančí plec na pivu rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem nebo noky.
Jak na to: Grilování mletého masa a zvěřiny
Míchané maso nebo mleté směsi jsou velmi oblíbené pro grilování. U nás možná méně využívané, ale v zahraničí se s nimi setkáváte hodně často. Vyzkoušejte tedy i vy, pokud jste tak ještě neučinili.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena