Křimické kysané zelí (žádnou napodobeninu) propereme v cedníku kvůli snížení kyselosti a potom zelí vložíme do kastrolu. Vody přidáme tolik, aby zelí bylo ponořené. Přilijeme bílé víno, přisypeme kmín a začneme dusit.
Jak se zelí postupně ohřívá či třeba už i dusí, tak občas zamícháme a k zelí přistrouháme jablka. Následně přisypeme cukr, promícháme a dále dusíme.
Připravíme si rendlík - ideálně se spodkem oblým jako mísa a tak velký, aby se do něj vešlo všechno zelí. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na sádle osmažíme. Když začne cibule zlátnout, přidáme mouku a zapražíme. Na zápražku vyklopíme zelí z kastrolu a rozmícháme se zápražkou.
Dušené zelí podáváme podle chuti k různým masům a přílohám.