Nejdříve je důležité vybrat tu správnou jitrnici a jelito do naší polévky. Může být i prejt v umělém střívku. Podstatné je, aby neobsahovali moc tuku. Jelito musí být tmavé - zbarvené od krve.
Vodu nebo vývar uvedeme do varu, vhodíme nasekanou cibuli. Postačí i polovina cibule. Stroužky česneku nakrájíme na plátečky a vhodíme do vřící vody nebo vývaru. Kdo chce a má to rád, může přidat pár lžic mražené kořenové polévkové zeleniny. Vaříme asi 5 minut, pak přidáme na kolečka nakrájenou jitrnici a jelito zbavené střívka. Vaříme za stálého mícháni 10 minut. Kdo chce, může přidat i zbytky vařeného nebo pečeného vepřového z předchozího dne, ale max do 100g. Před dovařením vhodíme do falešné ovarové polévky 2 velké špetky majoránky, kterou nabereme a rozdrolíme mezi prsty. Přidáme ještě špetku pepře a osolíme podle chuti. Můžeme dochutit glutasolem.
Falešnou ovarovou polévku podávame se chlebem. Jinak polévka se hodí i k vánočnímu stolu. Vhodná také jako desátová polévka.